Blogs

Familybusiness

Ingezonden door: ha 27 Jul 2015

Lia heeft twee jaar geleden overtuigd gekozen voor een baan waarvan ze zeker weet dat ze dit kan. Het aansturen, motiveren van mensen in een productieomgeving heeft ze eerder gedaan en ze is er goed in.  En ze heeft ervaring met het begeleiden van teams. Maar nu gebeurt er iets waar ze geen vat op heeft.. Het gaat om één van de medewerkers.

Bedrijfscultuur

Lia is sinds twee jaar teammanager van een productielijn. In de productiefabriek werken ongeveer 70 mannen. De meesten werken er al hun hele werkende leven. De ervaring leert dat nieuwe mensen óf heel lang blijven óf heel snel weggaan. Dat heeft te maken met de cultuur binnen het bedrijf, denkt Lia. Het is een familiebedrijf. Heel groot en internationaal, maar de cultuur op het hoofdkantoor in Nederland is nog steeds dat van een familiebedrijf.  De oprichter woont nog vlak bij het bedrijf en is nog als adviseur verbonden . Lia is door het bedrijf aangetrokken op basis van haar kennis en ervaring. Het bedrijf wil professionaliseren.  Mensen moeten zelfstandiger worden en de bedoeling is om met  semi-autonome teams te gaan werken.

Daar zit ook meteen haar coachvraag. Ze heeft twee jaar geleden duidelijk gekozen voor deze baan en ze weet zeker dat ze dit kan. Het aansturen, motiveren van mensen in een productieomgeving heeft ze eerder gedaan en ze is er goed in.  En ze heeft ervaring met het begeleiden van teams.

De samenwerking

Maar nu gebeurt er iets waar ze geen vat op heeft. Het gaat om één van de medewerkers. Iemand die er al 35 jaar werkt. Hij heeft nooit ergens anders gewerkt. Hij (laten we hem Piet noemen) is coördinator van één van de teams en dat maakt dat Lia met Piet moet samenwerken. Ze heeft informatie van hem nodig en Piet zorgt in zijn rol voor de connectie tussen haar en de mensen op de werkvloer.

Lia is iemand van het vertrouwen totdat het tegendeel bewezen wordt. Dat is nu aan de hand, het tegendeel lijkt bewezen te worden. Meerdere keren heeft ze gemerkt dat ze in vergaderingen met het hoger management niet over de juiste cijfers beschikt. Piet heeft kennelijk zo zijn eigen communicatiekanalen, want tijdens de vergadering blijkt dat het management via Piet al op de hoogte is, maar dan met andere cijfers.

Lia spreekt Piet aan en legt dit onderwerp aan hem voor. Hij reageert een beetje schamper an afhoudend. Piet zegt het niet letterlijk maar uit zijn hele houding blijkt dat hij niet van plan is om haar serieus te nemen.

Een aantal maanden later

Inmiddels zijn we maanden verder en de situatie is niet veranderd. Integendeel; Lia heeft het gevoel dat Piet stemming maakt bij de mensen op de werkvloer tegen haar. Ze is bezig met dossieropbouw omdat ze vindt dat dit natuurlijk niet kan. Ook heeft ze de situatie aangekaart bij haar leidinggevende maar ook daar ontmoet ze  een ontwijkend gedrag. Het wordt inmiddels een onaangename situatie. Ze snapt er niks van. Waarom gebeurt dit?

Familiebedrijven

In ons eerste gesprek hebben we het over het verschil tussen bedrijven en familiebedrijven. Bij familiebedrijven werkt het vaak anders. Degene die het voor het zeggen heeft heeft daarvoor vaak niet het juiste naamkaartje. Het kan de laagste in rang zijn, maar het hoogst in aanzien bij de familie. Omgekeerd is vaak ook het geval; je bent misschien hoog in rang, maar je hoort nog niet bij de familie en dat betekent weinig tot geen invloed. De monteur die vanaf het allereerste begin werkt is bij wijze van spreken de zoon van de familie. Die laat je natuurlijk niet vallen. Het hemd is nader dan de rok. Dat geldt ook hier.

Lia besluit het risico te nemen. Ze is twee jaar geleden aangenomen om te helpen professionaliseren. Dat betekent ook dat het roer in de organisatie om moet.

Ze stelt de situatie met Piet aan de kaak bij HR directeur. In de voorbereidingen laat ze me weten dat ze er tegenop ziet. Vooral omdat ook het vertrouwen in de daadkracht van de HR directeur niet groot is. Ze ziet nu wel waarom. Ook hij is lid van de familie en neemt beslissingen in overleg met de familie.

De conclusie na een vijftal sessies

Na 5 sessies zijn we er uit. Lia zegt: ik heb besloten weg te gaan bij het bedrijf. Veel geleerd en ervaren dat een ideaalbeeld ook de tijd mee moet hebben.  Ze zegt: “ Het komt er op neer dat je de keuze  hebt in een familiebedrijf: óf je wordt lid van de familie (en moet je plaatsje verdienen) óf je wordt geen lid maar dan kun je beter afscheid nemen”.

Geschreven door Marja Davids